PaltzBiennale"22

PaltzBiënnale 2022

Na het succes van de uitgestelde PaltzBiënnale “20/21 besloten we in 2022 direct weer een PaltzBiënnale te organiseren.
Weer met spannende nieuwe kunstenaars, maar wel met hetzelfde kernteam. Ook veel van de vrijwilligers van de vorige keer zagen we weer terug.

Het thema werd ‘Jump the fence’.  Dit thema is te lezen als een pamflet, een oproep om op te staan voor verandering.
‘The Fence’ kan de gevestigde macht zijn of je eigen schaduw, groot of klein.
Anderzijds kan de andere kant van het hek ook nieuwsgierigheid, verlangen of zelfs gretigheid opwekken om een nieuwe wereld te willen ontdekken.

Het werd een verrassende tentoonstelling die veel waardering oogstte bij het publiek en bij de pers.
Met het bezoekersaantal (+/- 1900 bezoekers) waren we zeer tevreden.
We hebben weer meer naamsbekendheid gekregen en ook dankzij mooie recensies in de Gooi en Eemlander en in de NRC, ontvingen wij veel bezoekers die we nog niet eerder hadden ontvangen.

In maart is er in de kapschuur een PB Matinee georganiseerd in samenwerking met de Bilthovense boekhandel.
Jolanda Withuis gaf een lezing naar aanleiding van de biografie van Jeanne Bieruma Oosting.
Er was zoveel belangstelling voor dat we mensen hebben moeten teleurstellen door onze beperkte capaciteit (max. 25 bezoekers)

Medewerkers
Het curatorenteam bestond uit André Pielage, Lydia van Oosten en Meria Bakker. Peter Jonker deed de vormgeving en Femke Langebaerd de communicatie en public relations. Gerard Wielenga maakte de foto’s van de kunstwerken en de portretfoto’s van de kunstenaars. Eef Balvers maakte foto’s van kunstenaars aan het werk en van de PaltzBIënnale zelf. Ferry van Nimwegen en Lucette ter Borg maakten de videoregistraties. Directeur Meria Bakker nam de educatie voor haar rekening en de algehele organisatie. Lucette ter Borg maakte blogs. Dankzij Joan Heidinga hadden we opnieuw 21 enthousiaste vrijwilligers die hielpen met de ontvangst van bezoekers. De meesten hadden vorig jaar ook meegeholpen.
De voorbereiding van de ca. HKU studenten werd vanuit de HKU goed ondersteund met een kennismakingsbijeenkomst op de Paltz, een workshop over de ‘I ask’ methode en een workshop op locatie. Helaas was er bij de studenten,die door de coronamaatregelen zwaar op de proef zijn gesteld, minder animo.
Zeven studenten  enkele kunstenaars en medewerkers van het kernteam hebben het tekort aan begeleiding van de bezoekers op kunnen vangen.
Heel blij waren we met de inbreng van Ben en Katerina van bakkerij ‘De Zoete Verleiding’ uit Soest die elke keer weer voor heerlijke lekkernijen zorgden.

Financiële steun
De PaltzBiënnale 2022 werd gesteund door het Mondriaanfonds, Fonds 21, KF Hein Fonds, gemeente Soest, Fentener van Vlissingenfonds. Drie kunstenaars hebben zelf nog voor extra financiële steun gezorgd.
De kunstenaars kregen redelijk betaald evenals de professionele medewerkers.

Mede mogelijk gemaakt door:Volg PaltzBiënnale