PaltzArt 2016

PaltzArt

‘Il faut cultiver notre jardin’

‘Il faut cultiver notre jardin’ (‘Wij moeten onze tuin bewerken’) schreef Voltaire ruim 250 jaar geleden in zijn Candide.
De hoofdpersoon Candide komt na omzwervingen rond de wereld, waarin hij alle vormen van kwaad leert kennen, tot de bovenstaande uitspraak.
Hij bedoelt dat wij betekenis aan ons leven moeten geven door ons te ontwikkelen en te bekommeren om maatschappelijke en menselijke issues.

 

In februari 2014 ging Meria wonen in het Herdershuis op 5 hectare van landgoed De Paltz in Soest. Al gauw ontstond het idee om op deze unieke locatie een kunstevenement te organiseren met een tweeledig doel. Enerzijds kunstenaars van zo hoog mogelijke kwaliteit de gelegenheid geven om zich op een experimentele, tijdelijke, niet prestatiegerichte manier door middel van een kunstwerk tot deze bijzondere locatie te verhouden. En anderzijds publiek de gelegenheid te geven kennis te maken met beeldende kunst van hoge kwaliteit en inzicht  geven in het ontstaansproces van kunstwerken in relatie tot de context.  

De kunstenaars kregen de opdracht om in zeer korte tijd, binnen twee weekenden, een kunstwerk te realiseren in interactie met elkaar en met de omgeving van Het Herdershuis op Landgoed De Paltz. Het idee was dat een gezamenlijk weekend op het landgoed en het voeren van gesprekken over werk en  achtergrond de kunstenaars zouden stimuleren om inzicht te geven in hun kunstenaarschap en in het te maken kunstwerken. De interviews met de kunstenaars werden op film vastgelegd en aan het publiek getoond. André Pielage en Lydia van Oosten hielpen Meria bij de selectie van kunstenaars PaltzArt  en Gerard Wielenga maakte samen met zijn compagnon de videoregistratie. Peter Jonker deed de vormgeving. Een stagiére van de Willem de Kooning Academie ontwikkelde samen met Meria Bakker het educatieve materiaal.  

PaltzArt werd financieel gesteund door KF Hein Fonds, De Zaaier, Boellaardfonds, Cultuurfonds Utrecht en de gemeente Soest.
Alle medewerkers werkten pro deo mee. De financiële steun kwam volledig ten goede aan de kunstenaars en de communicatie.

PaltzArt was drie zondagmiddagen in juni open en genereerde ongeveer 500 bezoekers en heel veel enthousiaste reacties.
Ook de medewerkers en de kunstenaars waren erg enthousiast over de gastvrije en persoonlijke sfeer en over het concept.

Kunstenaars: Uli Kürner – André Pielage – Tim Breukers – Rudie van den Berg – Tilmann Meyer Faje –Domenique Himmelsbach de Vries – Zeno van den Broek – Noortje Haegens

Videoportretten van de kunstenaars:

https://www.youtube.com/watch?v=zmw6di9iREM&list=PLmc2CoSBGY4PCPRDmK53PFL15WIf15nmm

 

Ondersteunende fondsen


logos

Partners


logos

Sponsoren


logos