PaltzArt 2016

Kunstenaars PaltzArt"16

‘Il faut cultiver notre jardin’

‘Il faut cultiver notre jardin’ (‘Wij moeten onze tuin bewerken’) schreef Voltaire ruim 250 jaar geleden in zijn boek Candide. De hoofdpersoon Candide komt tot deze uitspraak na zijn omzwervingen rond de wereld waarin hij alle vormen van kwaad leert kennen. Wat hij ermee bedoelt? Dat we betekenis aan ons leven moeten geven door ons te ontwikkelen en door ons te bekommeren om de mens en wat de mens bezighoudt.

.

Het was februari in het jaar 2014 dat Meria Bakker kwam te wonen in het Herdershuis op een stuk (van zo’n 5 hectare) op landgoed De Paltz in Soest. Genietend van dit schoon stukje land, ontstond bij haar het idee om op deze unieke plek een kunstevenement neer te zetten. Het moest twee doelen dienen. Enerzijds kunstenaars de gelegenheid bieden om te experimenteren in een bijzondere omgeving en met elkaar daarover in gesprek te gaan. Anderzijds het publiek kennis te laten maken met beeldende kunst van hoge kwaliteit en het ontstaansproces ervan in relatie tot de omgeving van het Herdershuis. Zo ontstond op drie zondagmiddagen PaltzArt met circa 500 bezoekers. 

Medewerkers
In het weekend zijn de kunstenaars geïnterviewd en dat werd vastgelegd (verzorgd door Gerard Wielenga en Ferry van Nimwegen) op film en later getoond aan het publiek. Kunstenaar André Pielage en kunstscout Lydia van Oosten hielpen Meria bij de selectie van kunstenaars van PaltzArt. Peter Jonker deed de vormgeving van de communicatie uitingen in aanloop naar PaltzArt. Anneloes Sonneveldt, stagiaire van de Willem de Kooning Academie ontwikkelde samen met Meria Bakker het educatieve materiaal. Met de hulp van enthousiaste vrijwilligers ging Paltzart vervolgens drie zondagmiddagen open in juni.

Financiële steun
KF Hein Fonds, De Zaaier, Boellaardfonds, Cultuurfonds Utrecht en de gemeente Soest steunden PaltzArt met een financiële bijdrage. Die financiële steun kwam volledig ten goede aan de kunstenaars en de communicatie. 

Mede mogelijk gemaakt door:Volg PaltzBiënnale