Ga voorzichtig onder de eik liggen of zitten

dinsdag 22 juni 2021

Wat u hier ziet is geen bijeenkomst van een nieuwe Soester sekte of een ingewikkeld Nepalees ritueel. Het zijn de burgemeester van Soest en zijn wethouders die simpelweg het juiste perspektief kiezen om het werk The bark decided to act on its own van Ronald van der Meijs te bewonderen. Het was de tip van Ronald zelf om onder het werk te gaan zitten of liggen. Zo zie je en hoor je zoals een boom. Je bevindt je centraal in een netwerk van kabels zoals een boom centraal staat in een netwerk van verbindende wortels.

De betekenis van The bark decided to act on its own is tweeledig. Enerzijds is het artificieel, gezien de manier waarin natuurlijke elementen op een gecalculeerde wijze met staalkabels zijn gepositioneerd. Het haast sacrale lichaam van schors is afkomstig van een oude dode naakte Eik op de Paltz. Zijn huid is getransformeerd tot een nieuwe gestalte tussen een groep naaldbomen. Door de specifieke ophanging van de schorsdelen is te midden van het netwerk aan staaldraden een lege holle boomruimte ontstaan. De staaldraden zelf zijn het nieuwe netwerk van communicatie tussen de bomen waar de eik deel vanuit maakt. Die communicatie wordt opgepikt en versterkt door transistors. Daarmee is er anderzijds sprake van een nieuw gecreëerd en natuurlijk coöperatief systeem dat werkt als een levend organisme.

Zondag 27 juni zal Auteur Bibi Dumon Tak schrijver van 'De eik was hier', bij deze eik van Ronald van der Meijs een lezing geven voor kinderen en hun familie.
(Als het regent, dan gaan we een paar meter verderop in de kapschuur zitten).

Lezing is om 10:00 uur reserveer door een mail te sturen aan eric@paltzbiennale.nl  Daarna kunt u de PaltzBiënnale bewonderen.

 

Nieuwsoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door:Volg PaltzBiënnale