Gevangen in zijn eigen spotlight

donderdag 27 mei 2021

I’m going Solo! is de titel van de bijdrage van de Utrechtse kunstenaar Caz Egelie. Het illustreert hoe Egelie in het kunstenaarschap te werk gaat: feit en fictie lopen door elkaar heen. Caz stelt zichzelf en het publiek vragen rondom het begrip authenticiteit: hoe onderscheid je feit van fictie en wat gebeurt er als die grens vervaagt? Ook de authenticiteit in het kunstenaarsschap, de 'hand van de kunstenaar' en de vermeende waardeloosheid van een reproductie stelt Caz aan de kaak.
In de 3e PaltzBiënnale citeert Caz Egelie royaal uit het oeuvre van de Britse kunstenaar Edward Allington, die in de jaren '80 van de vorige eeuw furore maakte met sculpturen waarin hij op zijn beurt veel teruggreep naar de beeldtaal uit de Klassieke Oudheid. Twee belangrijke motieven van Allington, de Dorische zuil en de hoorn des overvloeds, smelten op de Paltz samen in Caz' bijdrage I'm going solo!
In het decor van het landgoed De Paltz krijgt de vraag naar authenticiteit een nieuwe wending, want dit stukje natuur is op de tekentafel ontstaan, grotendeels gereconstrueerd naar een eerder top-down ontwerp van dit terrein. Is de zuil de gepersonifieerde echtheid, gevangen in zijn eigen spotlight? Of probeert deze juist te ontsnappen aan de overbelichting?

Nieuwsoverzicht

Mede mogelijk gemaakt door:Volg PaltzBiënnale