Mickey Yang

Mickey Yang heeft in het kader van De ruimte die je inneemt het perspectief gekozen van een vrouw die anderhalve eeuw geleden een bijzonder leven heeft geleid. Ontdekkingsreiziger en fotografe Alexine Tinne vertrok halverwege de negentiende eeuw vanuit haar woonplaats Den Haag om de bron van de Nijl te vinden.

Ze kwam uit een heel rijke familie, waardoor ze het zich kon veroorloven om een grote karavaan mee te nemen, met wel 24 dragers, 102 kamelen en een complete inboedel vanuit Den Haag.

In haar tijd was zo veel vrijheid voor een vrouw bij lange na niet vanzelfsprekend, maar Alexine heeft die ruimte moedig voor zichzelf opgeëist. Extra wrang is daarom wel dat het met Alexine niet goed afgelopen is. De karavaan werd overvallen door een roversbende. Alexine heeft haar moed, vrijheid en rijkdom moeten bekopen met de dood.

In een brief die ze vlak voor haar dood richtte aan haar stiefbroer schreef ze: “Als mij op mijn reizen wat overkomen zal, als ik gedood zal worden wat heel goed mogelijk is, dan zal men ongetwijfeld zeggen 'ja dat komt ervan, van al dat reizen'. Ik vind niets angstopwekkend van de gedachte vrolijk en dapper mijn einde te vinden in een geweerschot of messteek, in plaats van een saai leven verder te slepen zoals ik velen heb zien doen.”

Met dank aan Stroom Den Haag en het Mondriaan Fonds

Hier kunt u de website van Mickey bekijken mickeyyang

Ik ga op reis en neem mee...

 

 

Mede mogelijk gemaakt door:Volg PaltzBiënnale