Izaak Zwartjes

Izaak Zwartjes maakt onder andere hutten en nesten die zijn opgebouwd uit natuurlijke of afgedankte materialen uit de omgeving. De werken ogen als schuilplaatsen die vaak een post-apocalyptische sfeer ademen.  Niet zelden heeft Izaak zelf voor kortere of langere tijd in die bouwsels gewoond op de meest uiteenlopende plekken. Zo verbleef hij enkele dagen in een nest gebouwd tegen de gevel van een fabriek op 32 meter hoogte en bouwde hij een schuilplek op het Lauwersmeer waarin hij enkele weken verbleef.

Het liefst werkt Zwartjes diep in de natuur waar de beelden als het ware voor het oprapen liggen.

Tijdens de eerste kennismaking op de Paltz aan het begin van de lente raakte Zwartjes gefascineerd door de vele vogels op het terrein die bezig waren met baltsen en het bouwen van nesten.  Al pratende werd een verband gelegd tussen de manier waarop mensen hun liefdespartner vinden en de manier waarop vogels dat doen. Een nieuw werk werd geboren.

Op de weg terug in de trein besloot hij zich te laten inspireren door de prieelvogel, een bijzonder, meestal felgekleurd vogeltje uit Australie of Nieuw-Guinea. Het mannetje maakt met de grootste toewijding, uitgebreide zorgvuldig ingerichte priëlen met takjes en andere objecten uit de omgeving om vrouwtjes te lokken.

Op de Paltz heeft Izaak, in navolging van de prieelvogel, wekenlang takken verzameld en daarmee een bouwwerk gecreëerd dat ook daadwerkelijk de functie heeft om een partner te lokken. Mocht iemand zich in het bijzonder aangetrokken voelen tot zijn werk, dan mag zij zich natuurlijk melden bij Izaak.

Hier kunt u de website van Izaak bekijken: izaakzwartjes

Mede mogelijk gemaakt door:Volg PaltzBiënnale