Esther Kokmeijer

Esther Kokmeijer onderzoekt in haar werk onze omgang met natuur. Ze vroeg zich af welk verlangen ten grondslag lag aan het bouwen van een zeven meter hoge waterval op de Paltz, midden in de bossen van Soest. Het lijkt een romantisch verlangen om het sublieme van de natuur te kopiëren en daardoor een zekere grip te krijgen op onze natuurlijke omgeving. Tegenwoordig gaan we daar als mens steeds verder in. Door Geo-engineering zijn we onder meer in staat om regen te verplaatsen en de zon te dimmen. Het werk Feeding the Waterfall is ontstaan vanuit het verlangen om te leren van natuurlijke systemen en de natuur zelf in te zetten voor creatieve oplossingen voor fundamentele problemen.

Esther maakte een draaikolk, die wordt aangevoerd door de waterval. Deze interventie zal het water op het landgoed doen floreren. Een aantal jaar geleden is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat door een op de natuur geïnspireerde draaikolk te gebruiken, lucht in water oplost en daardoor de zuurstofoverdrachtssnelheid vergroot. Esther maakte haar werk in samenwerking met waterfysicus Elmar C. Fuchs van European Centre of Excellence for sustainable water technology (Wetsus) en is onderdeel van een onderzoek om dit proces in te zetten voor de productie van drinkwater en het opruimen van afvalwater, waarvoor zuurstof in water een essentieel element vormt.

Met dank aan Elmar C. Fuchs van Wetsus European Centre of Excellence for Sustainable Water Technology en Jörg Schauberger van Schauberger Natur Technik (SNT)

Hier kunt u de website van Esther bekijken: estherkokmeijer 

Feeding the Waterfall

  

    

   

Mede mogelijk gemaakt door:



Volg PaltzBiënnale