PaltzBiënnale "20 - In Between Trees

De PaltzBiënnale is een tweejaarlijks beeldende kunstproject op een normaal voor het publiek gesloten stuk van landgoed De Paltz in Soest. Acht kunstenaars, die zich door de bijzondere natuur lieten inspireren, nemen de bezoekers van het evenement mee in een mooi en creatief avontuur. 

'In Between Trees' is het thema van deze editie van de PaltzBiënnale. Naast dat je de kunst letterlijk tussen de bomen vindt, is gekozen voor dit thema omdat je op de Paltz (en in andere bossen) de sterke aanwezigheid van de bomen 'voelt'. Bomen zijn' machtiger,' sterker en vaak ouder dan mensen. Bomen worden wel de longen van de aarde genoemd. Ze zijn sociaal en geven hun overschot aan gezondheid belangeloos weg aan andere bomen die het qua gezondheid moeilijk hebben. Bomen communiceren met elkaar over gevaren en over kansen in de natuur (Zie ook het boek: Het verborgen leven van bomen van de Duitse succesauteur Peter Wohlleben). 

Mens en dier

De bomen bieden ons een prachtige, rustgevende en geconcentreerde locatie waarin wij tijdelijk ­­­­­­verblijven en tijdelijk kunst plaatsen. Kunst die zich verhoudt tot deze bomen en de door mensen geconstrueerde romantische landschapstuin waarin deze bomen staan. ‘In between trees’ geeft ook beschutting. Niet alleen aan mensen, maar ook aan dieren. Echter, mens en dier gaan niet altijd goed samen. Dieren zijn schuw naar mensen toe, en de mens wil niet elk (on)gedierte in zijn nabijheid hebben. De vroegere eigenaar van de Paltz, de heer Raatjes, bouwde beschuttingen voor alle dieren die op de Paltz voorkomen: een vleermuizengrot, honderden vogelkasten, een faunahuis waar verzwakte reeën werden opgevangen, en een gemetselde dassenburcht. De vleermuizengrot en enkele vogelkasten worden bewoond, maar de natuur laat zich niet altijd dwingen: de dassen graven liever zelf hun burcht. Zo staat er dus veel architectonisch ontwerp voor dieren leeg op de Paltz.

Uitdagend avontuur

De gerenommeerde kunstenaars Caz Egelie, Karin van Pinxteren, Kevin Bauer, Maurice Bogaert, Semâ Bekirović, Wim Schermer, Ronald van der Meijs en Yvonne Dröge Wendel gaan de uitdaging aan en maken een nieuw, tijdelijk werk speciaal voor deze locatie. Voor de kunstenaar wordt door het thema 'In between trees' de locatie heel expliciet aan de orde gesteld. Hoe verhouden zich de te maken kunstwerken tot bijvoorbeeld die enorme bomen op het landgoed. Hoe doe je dat? Je kunt een gigantische installatie maken, contrasten zoeken in materiaal of in kleur. Je kunt de natuurlijke omgeving als decor of als onderdeel van je werk gebruiken of juist de natuur zoveel mogelijk negeren en je werk isoleren door het duidelijk af te bakenen. Natuurlijk zijn er binnen dit thema nog tal van andere mogelijkheden en ontelbare nuances te bedenken. De PaltzBiënnale''20 belooft met deze kunstenaars opnieuw een geweldig avontuur te worden. 

Naar de kunstenaars

Ondersteunende fondsen


logos

Partners


logos

Sponsoren


logos